Acupunctuur prikkelt de psyche

Gepubliceerd op†dinsdag 27 januari 2004

Heeft acupunctuur meer effect, wanneer de relatie tussen arts-acupuncturist en patiŽnt goed is? Het is de vraag waar wetenschappers aan de University of Southampton zich de komende jaren mee gaan bezighouden.

De onderzoekers verzamelen 300 patiŽnten die op een wachtlijst staan voor de behandeling van heup- en nekklachten. De patiŽnten denken allemaal een en dezelfde behandeling te krijgen, acupunctuur. De waarheid is dat een deel van de patiŽnten op sympathieke wijze wordt voorgelicht en behandeld, terwijl het andere deel minder vriendelijk zal worden bejegend.
Ook willen de wetenschappers testen of ‘gewone’ naalden effect hebben op de pijn, als de patiŽnt in de veronderstelling is dat hij accupunctuur krijgt. Het zogenaamde placebo-effect.

Vertrouwensband

Volgens professor Jan Keppel Hesselink, oprichter van de praktijk voor neuroacupunctuur ORES , is een goede vertrouwensband tussen dokter en patiŽnt altijd essentieel voor het effect van een behandeling: “De oude Chinese heelmeesters hadden dit sneller door. Er moet vanuit de arts de intentie bestaan om de patiŽnt te willen genezen. En de patiŽnt moet op zijn beurt heel graag willen genezen. Wanneer patiŽnten bij acupunctuur uitkomen, na vele omzwervingen in de reguliere zorg, is dit meestal wel het geval. De kans dat de acupunctuur behandeling slaagt, is dan ook groot. Meer dan 80 procent heeft minder last van klachten.”

Qi

De traditionele Chinese geneeskunst gaat ervan uit dat er een relatie bestaat tussen de oppervlakte van het lichaam en de inwendige organen. Met acupunctuur kan door middel van het prikken van drukpijnlijke plaatsen op het lichaam een gezondheidsprobleem worden opgelost.

Het lichaam bestaat uit acupunctuurpunten verbonden door meridianen. De doorstroming van de Qi , de levensenergie, kan belemmerd worden wanneer iemand gespannen, vermoeid of depressief is. Wanneer de meridianen hierdoor geblokkeerd raken, kan de Qi niet meer door lichaam stromen. Hierdoor ontstaan gezondheidsklachten.
Een acupuncturist zal op basis van het ziektebeeld bepalen op welke plekken de naalden worden ingebracht. Het gevolg hiervan is dat de patiŽnt totaal ontspannen raakt.

Levenskwaliteit kankerpatiŽnt

 

De laatste dertig jaar is veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van acupunctuur. Daarnaast wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar meridianen en acupunctuurpunten. Bestaan deze echt? “Meridianen kunnen worden gemeten. En de effecten van acupunctuur ook. Er is hier recent onderzoek naar gedaan en ook op het niveau van genen en cellen is het effect duidelijk.”

Ook kankerpatiŽnten kunnen zich beter gaan voelen door acupunctuur. Keppel Hesselink: “De kwaal zelf kan niet worden genezen, maar acupunctuur kan wel de kwaliteit van het leven weer opvijzelen. Symptomen als angst, spanning en pijn kunnen worden weggenomen.” Maar ook braken, een duidelijk lichamelijke symptoom wordt verholpen. “De Chinezen zien geen verschil tussen het lichamelijke en het psychische.”