Acupunctuur en spanningshoofdpijn

In het Medisein in Medisch Contact wordt het recente artikel in de British Medical Journal van Augustus 2005 over de invloed van acupunctuur op spanningshoofdpijn besproken. Dit artikel gaf aanleiding tot veel foute interpretaties, zoals acupunctuur werkt, maar het maakt niet uit waar je de naaldjes plaatst.

 

De stichting IOCOB heeft een ingezonden brief naar het BMJ gestuurd, die kortgeleden op het internet gepubliceerd s, en waar duidelijk instaat waarom deze interpretatie fout is.

 

Het meest opvallende van dit onderzoek dat in de Nederlandse kranten en Medisch Contact niet genoemd wordt is het volgende.

 

Bij het gebruiken van een response definitie van 50% reductie van de hoofdpijn t.a.v. de uitgangswaarde, bleek dat de er 46% responders waren op acupunctuur, 35% responders op de oppervlakkige controle acupunctuur en slechts 4%  responders onder de controle patiŽnten die op een wachtlijst stonden.

 

Uit grote studies is gebleken dat bij pijnstillers die op de markt zijn, deze response ongeveer even groot is. Bijvoorbeeld is de  46% responders onder acupunctuur vergelijkbaar met de werkzaamheid van 1000 mg paracetamol en duidelijk beter dan de 30% responders onder tramadol, een sterke pijnstiller. Deze getallen komen uit de vooraanstaande 'Oxford League Table of Analgesic Efficacyí, die door de Bandoliergroep op het net is gezet. Placebo-responders bedragen in die tabel 18%. (http://www.jr2.ox.ac.uk/bandolier/booth/painpag/Acutrev/Analgesics/lftab.html).

 

Samenvattend: acupunctuur blijkt ook in deze recente BMJ studie een effectieve en veilige interventie met langdurige therapeutische effecten en blijft belangrijk bij de behandeling van patiŽnten met chronische pijnklachten, zoals spanningshoofdpijn.