Acupunctuur goed als pijnbestrijding bij bevallingen

Smith CA, Collins CT, Cyna AM, Crowther CA. Complementary and alternative therapies for pain management in labour (Cochrane Review). Cochrane Database Syst. Rev. 2003;(2):CD003521.

Onderzoekers van de afdeling verloskunde van de universiteit in Adelaide, AustraliŽ, onderzochten allerlei soorten complementaire geneeskundige behandelingen voor pijnbestrijding bij de bevalling volgens de bekende methode van de Cochrane groep.

Er werden 7 gecontroleerde onderzoeken gevonden op dit gebied, waaronder een onderzoek met acupunctuur en verder onderzoeken naar de effecten van aromatherapie, hypnose en muziektherapie. Het acupunctuuronderzoek had het duidelijkste en beste resultaat: de pijn reageerde zeer goed op acupunctuur (relatieve risico (RR) 0.56, 95% confidentie interval, CI: 0.39 tot 0.81). Ook hypnose bleek een goede en effectieve behandeling.

Acupunctuur als methode voor pijnstilling bij operaties en bevallingen

Macaigne M, Playoust D, Sabbe G, Zylberberg G. Analgesic abortion through acupuncture Contracept. Fertil. Sex. (Paris). 1979 April;7(4):265-70.

Electroacupunctuur werd door deze onderzoekers ingezet binnen de verloskunde, om pijnstilling (analgesie) te verkrijgen bij 100 patiŽnten. De operaties die de patiŽnten ondergingen waren o.a. abortus d.m.v. curettage en keizersnede. Ook werd de acupunctuuranalgesie geŽvalueerd bij gewone geboorte. Premedicatie werd door de auteurs wel aangeraden, maar was niet altijd noodzakelijk. De verdoving (analgesie) trad ongeveer 20 minuten op na het begin van de stimulatie. Meestal werden analgetisch werkzame punten in de benen en armen gebruikt. De auteurs waren erg positief over de resultaten van het inzetten van acupunctuur als analgetische methode tijdens operaties.

 © ORES 2003HOME