Acupunctuur vermindert pijn bij bekkeninstabiliteit

 

Zowel acupunctuur als stabiliserende oefeningen zijn zinvolle toevoegingen aan de standaardbehandeling bij bekkeninstabiliteit (pelvic girdle pain). Acupunctuur levert hierbij de grootste bijdrage in de pijnbestrijding bij vrouwen met dit syndroom. Dit blijkt uit een onderzoek bij 386 zwangere vrouwen met bekkeninstabiliteit. Drie onderzoeksgroepen werden hier bij vergeleken. (Het onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende Engelse medische tijsschrift BMJ, 2 april 2005)

Bron:

http://bmj.bmjjournals.com/cgi/content/abstract/330/7494/761

Acupunctuur bij menopauze

Medewerkers van de afdeling verloskunde en gynecology van de universiteit van Linkoping in Sweden onderzochten in een placebo-gecontroleerde studie of acupunctuur zinvol zou zijn bij de behandeling van opvliegers. Ook het effect van relaxatieoefeningen werd onderzocht. Zowel acupunctuur als relaxatie bleek binnen deze studie effectief te zijn.

Het aantal opvliegers per dag nam in alle behandelgroepen ten opzichte van placebo significant af, zowel na een maand als na 3 maanden behandeling/  (p<0.05 en p<0.01 respectivelijk). Ook de ontspanningstherapie had duidelijk significante effecten en het aantal opvliegers na 3 maanden was minder dan onder placebo-therapie.(p<0.05).

Relaxatie therapie, mindfulness en acupunctuur worden in toenemende mate in universitaire klinieken ontdekt als waardevolle aanvullingen van de reguliere behandelingen en helpen de patiŽnten bij het omgaan met ziektes en klachten.