MSA, Multi Systeem Atrofie en neuroacupunctuur

MSA is geen ziekte van Parkinson, maar lijkt daar wel op. Met de diagnose MSA wordt een kleine groep van niet erfelijke aandoeningen aangeduid. Deze aandoeningen worden gekenmerkt door een wisselende combinatie van parkinson-symptomen, ook wel parkinsonisme genoemd, stoornissen van de functie van de kleine hersenen en van het vegetatieve zenuwstelsel.

MSA is een aandoening die meestal rond het 50 ste levensjaar begint en waarbij bepaalde gebieden in de hersenen vroegtijdig verouderen. MSA komt even vaak voor bij vrouwen als bij mannen, de ziekte is niet erfelijk. In Nederland zijn er ongeveer 1500-2000 MSA patiŽnten. De oorzaak van MSA is onbekend en zijn er nog geen medicijnen of maatregelen die het ziekte proces kunnen vertragen of stoppen.

Binnen MSA worden er twee soorten te onderscheiden: ťťn waarbij symptomen van parkinsonisme op de voorgrond staat ( MSA-p ) en ťťn waarbij stoornissen van de kleine hersenen (ataxie) op de voorgrond staat ( MSA-c ).

image_15.gif (6263 bytes)

MSA-p (p van parkinsonisme) wordt ook wel striato-nigrale degeneratie genoemd en komt het meest voor. De parkinsonverschijnselen zoals traagheid en simpelheid van bewegen bij MSA en de ziekte van Parkinson zijn vergelijkbaar. Een belangrijk verschil met de ziekte van Parkinson is echter, dat bij MSA-p de symptomen niet verbeteren door inname van levodopa: er is bij deze ziekte namelijk geen tekort aan dopamine, maar een vermindering van de dopamine ontvangende cellen. De afwezige therapeutische reactie op het innemen van levodopa is een teken dat iemand niet lijdt aan de ziekte van Parkinson, maar vermoedelijk aan MSA. Andere symptomen bij MSA die niet bij de ziekte van Parkinson voorkomen zijn een wat snellere achteruitgang met vroeg optredende en uitgesproken balansstoornis, een verminderde en verzwakte, spraak, en stoornissen van het vegetatieve zenuwstelsel, zoals een lage bloeddruk.

Wat doen we bij ORES?

Wij behandelen in onze praktijk soms MSA patiŽnten, waarbij we wel eens zien dat de ziekte zich stabiliseert, en de stijfheid en het langzame bewegen wat verminderen. Ook de spraak wordt soms wat beter verstaanbaar. We beweren niet dat we met de neuroacupunctuur deze ziekte kunnen genezen, dat is onmogelijk. Maar we kunnen wel samen met de patiŽnt zoeken naar welke winst wel te boeken is. Voor deze moeilijk te behandelen aandoening zijn ten minste 8 behandelingen nodig om een idee te krijgen of de acupunctuur aanslaat. Meestal vullen we de acupunctuur ook aan met bepaalde supplementen.

Hier een korte beschrijving van een patient, dat zijn vrouw maakte van hoe haar man sinds de neuroacupunctuur opgeknapt is. Deze beschrijving volgt hier.