MS succesvol te behandelen met neuroacupunctuur

Gibson RG, Gibson SL. Neural therapy in the treatment of multiple sclerosis. J. Altern. Complement. Med. 1999 Dec;5(6):543-52.

Er zijn vele vormen van acupunctuur en neuroacupunctuur. De behandeling waarbij kleine hoeveelheden van een lokaal anestheticum, een pijnstillend en verdovend middel, geÔnjecteerd worden in bepaalde acupunctuurpunten is zo een bijzondere vorm van neuroacupunctuur. Soms wordt deze vorm ook wel Neuraaltherapie genoemd

In een ziekenhuis in Glasgow (Schotland) werden 61 nieuwe MS patiŽnten onderzocht in een gecontroleerde proefopzet. Deze patiŽnten hadden allemaal MS met duidelijke beperkingen en deze beperkingen werden omschreven door middel van de criteria van Schumacher met de ĎDisability Status Score (DSS)í  en met de ĎExpanded Disability Status Score (EDSS)í graad 1-7.  De patiŽnten werden eerst behandeld in een open pilotstudie (40 patiŽnten) en later in een geblindeerde studie (21 patiŽnten). De behandeling bestond uit injecties ťťn tot twee maal per week met kleine hoeveelheden lokaal ingespoten anestheticum, in specifieke Ďtrigger pointsí rond de enkels en op de hoofdhuid. Dit zijn punten die bij druk van bijvoorbeeld de tastende vinger van de arts extreem pijnlijk zijn

De effecten van deze behandeling werden geŽvalueerd met behulp van een objectieve schaal, de ĎKurtzke schaalí samen met de DSS en EDSS bepalingen.

65% van de patiŽnten uit een eerdere pilotstudie (n = 40) en 76% van de patiŽnten uit de dubbel geblindeerde studie (n = 21) vertoonden positieve effecten op de acupunctuurbehandeling, die gemeten konden worden met deze schalen. Tijdens de 2-3.5 jaren na de studie bleek meer dan 50% van de patiŽnten nog verder te verbeteren. De behandeling was vrij van bijwerkingen.

 © ORES 2003