PatiŽnten met chronische rugpijn zeer tevreden over acupunctuurbehandeling

Giles LG, Muller R, Winter GJ. Patient satisfaction, characteristics, radiology, and complications associated with attending a specialized government-funded multidisciplinary spinal pain unit. J. Manipulative Physiol. Ther. 2003 Jun;26(5):293-9.

In de gespecialiseerde multidisciplinaire pijnbestrijdingsafdeling in het ĎTownsville General Hospitalí in Queensland, Australie, worden patiŽnten met met rugpijn behandeld met chiropraxie, medicatie of acupunctuur. Een tevredenheidsvragenlijst werd naar een gerandomiseerde groep van 1775 patiŽnten toegestuurd, die behandeld waren in een gespecialiseerde afdeling voor moeilijk te behandelen rugpijnen. De groep bestond uit 949 mannen en 826 vrouwen met de leeftijd van 10 tot 91 jaar met een gemiddelde leeftijd van 43 jaar. Van de 941 patiŽnten die goed konden aangeven wanneer de rugpijn is begonnen, had 7.3% subacute pijn (tussen 4 en 12 weken) en 92.7% chronische pijn (langer dan 12 weken). 83% van de gehele groep had radiologisch aantoonbare afwijkingen. Er was slechts 1 complicatie (pneumothorax) van de 16.936 acupunctuurbehandelingen. Uit de vragenlijst bleek dat de patiŽnten zeer tevreden waren over de behandeling.

 © ORES 2003

Voorbeeld uit ons Instituut:

Een man van rond de 35 jaar, manager, heeft een wervelbreuk opgelopen na een ongeval en heeft na de operatie veel pijn gehouden, die inmiddels jaren bestaat en chronisch is.  Vele fysiotherapeuten probeerde alles, maar totaal geen effect op de pijn. Bij onderzoek van de rug bleek lokaal rond de oude fractuur de huid en het bindweefsel onder de huid geheel verkleeft te zijn. Door middel van een speciale bindweefselmassage techniek en de vele naalden kon direct een duidelijke pijnreductie teweeg gebracht worden. 

© ORES 2005