Pijnlijke neuropathie en acupunctuur

Neuropathie is het gevolg van de beschadiging van zenuwen waarvan de symptomen  pijn, doofheid in ledematen, prikkelingen en tintelingen zijn. Het zijn meestal de voeten die het eerst aangedaan worden. Als de pijn en de andere verschijnselen erger worden, kan een patiŽnt soms zelfs niet meer lopen.

Acupunctuur wordt in toenemende mate, ook in de USA,  ingezet voor de chronische pijnen die bij een neuropathie ontstaan. Uit experimenteel onderzoek bij ratten is gebleken dat acupunctuur, in het bij pijn beschadigde zenuwstelsel, genen kan repareren en de eigen synthese van pijnverdovende stoffen (stoffen die op opium lijken) kan stimuleren. Ook in diermodellen voor chronische pijn werkt acupunctuur goed. Dit soort onderzoek is belangrijk, omdat veel tegenstanders van de acupunctuur menen dat acupunctuur alleen berust op het placebo effect. Als dat zo was, zouden de effecten niet optreden in diermodellen.

Uit veel nieuw zogenaamd beeldvormend onderzoek bij mensen blijkt dat acupunctuur een heel specifiek effect heeft op bepaalde hersendelen. En uit ander nieuw onderzoek blijkt dat het stimuleren van een acupunctuurpunt (Dikke Darm 4), dat al duizenden jaren gebruikt wordt bij de bestrijding van pijn, ook op een heel speciale en functioneel belangrijke plaats in de hersenen veranderingen te weeg brengt, namelijk in de hypothalamus en ook in het limbische systeem. De hypothalamus is van belang bij de sturing van alle vitale functies van het lichaam via de hormonen, het limbische systeem speelt een belangrijke rol bij de verwerking van emoties. Verder is recent gevonden dat ooracupunctuur bij patiŽnten met acute angst door het optreden van een bedreigende ziekte, zoals bijvoorbeeld een acuut hartinfarct, de angst snel en goed kan reduceren. Aangezien angst en pijn elkaar versterken, is de behandeling met acupunctuur in een dergelijke situatie zeer zinvol, omdat aan beide aspecten iets gedaan kan worden.

Pijnlijke neuropathie kan voorkomen bij veel ziekten, maar we zien het vooral bij diabetes, chronische zenuwaandoeningen en HIV infecties. Ook na een beroerte en letsel van het ruggemerg kan een pijnlijke neuropathie optreden. Al deze vormen van pijn blijken op basis van onderzoek  dat hier besproken wordt meestal wel goed te reageren op behandeling met acupunctuur.  Na ťťn of enkele sessies neuroacupunctuur wordt meestal duidelijk wat de patiŽnt van de behandeling kan verwachten.

We sluiten af met een bijzonder onderzoek:

Doorbraak voor acupunctuur

Zenuwen kunnen ook zieltogen. Langzaam onder druk komen te staan door stofwisselingsproblemen bij suikerziekte. En als je pech hebt, langzaam afsterven. Een vervelende ziekte, suikerziekte. Niet alleen krijg je te veel suikers in je bloed, ook hebben bepaalde organen problemen met al dat suiker. De kleine bloedvaatjes in de ogen, de bloedvaten naar de benen, en ook de lange zenuwen. Als die aangetast worden heet dat neuropathie. Neuropathie door diabetes mellitus.

Wat merkt de patiŽnt daarvan? Minder tastgevoel, meestal aan de voeten. Dove gevoelens, alsof er een sok omheen zit. Of kriebelen, en soms vervelende, branderige pijn. Die pijn wordt dan neuropathische pijn genoemd. Er zijn wel enkele pijnstillers die dan gegeven kunnen worden, zoals pregabeline en allerlei stoffen tegen depressie. Helaas wel bijwerkingen van die stoffen, soms zelfs zo dat men gewoon stopt. Sommigen denken dan: ďliever de neuropathie, dan de bijwerkingen van die pijnstillers!Ē Bovendien is die pijn is niet eenvoudig te behandelen, en het is goed als er extra mogelijkheden zijn. Bij neuropathie veroorzaakt door diabetes waren er al vanaf 1995 aanwijzingen dat acupunctuur zinvol kan zijn.[i] In 1998 ontdekte men dat er minder medicatie nodig was als er ook acupunctuur ingezet werd bij deze pijnlijke neuropathie.[ii]  Nu, in 2007 een doorbraak![iii]

Wat was die doorbraak? Voor het eerst is objectief bewijs geleverd dat acupunctuur de geleidingssnelheid van de zenuwen positief beÔnvloedt. En meten is weten. PatiŽnten kunnen wel zeggen dat acupunctuur hun klachten verlicht, maar in de wetenschap is het mooist als je veranderingen echt met apparaten kan meten. En nu is voor het eerst heel duidelijk gemeten dat acupunctuur de zenuwen daadwerkelijk ondersteunt en de werking ervan verbetert.

Er werden twee groepen patiŽnten onderzocht, 26 patiŽnten kregen de beste klinische zorg die mogelijk was, en 21 kregen dat ook, maar daar bovenop acupunctuur. Dat was een heel simpel, een serie van zes behandelingen. Er werden na die serie duidelijk significante verbeteringen gevonden. Positieve veranderingen: een betere geleiding in de beenzenuwen en minder pijn en andere symptomen. Er waren zelfs een heel aantal patiŽnten die konden stoppen met het innemen van pijnstillers. Sommige van die pijnstillers zijn heel duur, dus tel uit je winst. Tevreden patiŽnten en minder kosten.

Dit is de eerste studie die aantoont dat acupunctuur zowel objectieve als subjectieve verbeteringen geeft bij patiŽnten met een neuropathie. En de effecten hielden maandenlang aan.

Laten we de onderzoekers aan woord:

Onze studie toont aan dat acupunctuurbehandeling bij neuropathie leidt tot een significante verbetering in de zenuwgeleiding van de beenzenuw in vergelijking met de controle groep. En nog belangrijker, die verbetering van de geleidingssnelheid was geheel positief gecorreleerd met de verbetering van de subjectieve symptomen.

Deze onderzoekers durven echt uitspraken te doen!  Dit zijn natuurlijk twee wetenschappelijke uitspraken. De algemene samenvatting van hun onderzoek spreekt voor zich:

  1. acupunctuur is een effectieve alternatieve behandeling,
  2. het effect blijft maanden aanhouden,
  3. de meeste patiŽnten reageren positief,
  4. het is een goedkope behandeling,
  5. het is een pijnloze behandeling die vrij van bijwerkingen is,
  6. het zou wel eens een zinvolle behandeling zijn voor patiŽnten die niet meer op medicatie reageren en die uitgedokterd zijn!

Laten we nu de patiŽnten aan het woord wat ze van acupunctuur vinden:

Chronische ideopathische axonale
Neuropathie (CIAP) DEEL 1

 CIAP met behandeld met acupunctuur en
supplementen

Chronische ideopathische axonale
Neuropathie (CIAP) DEEL 2

Neuropathie onbekende oorzaak


Diabetische Neuropathie

 Neuropathie door Diabetes

Diabetische Neuropathie

 Acupunctuur bij neuropathie na chemotherapie

 


 

[i] D.L. Ewins, L. Vileikyte, J. Borg-Costanzi, A. Carrington, A.J.M. Boulton, Acupuncture: a novel tratment for painful diabetic neuropathy. In: N. Hotta, D.A. Greene, J.D. Ward et al. (Eds.), Diabetic Neuropathy: New Concepts and Insights, Excerpta Medica:Amsterdam, 1995, pp. 405Ė408

 

[ii] Acupuncture for the treatment of chronic painful peripheral diabetic neuropathy: a long-term study. Diabetes research and clinical practice, Volume: 39, Issue: 2 (February 1998), pp: 115-121

 

[iii] SchrŲder, S., Liepert, J. and Remppis, A. Acupuncture treatment improves nerve conduction in peripheral neuropathy. European journal of neurology, Volume: 14, Issue: 3 (March 1, 2007), pp: p276, 6p

 

 © ORES 2007