In ons Behandelcentrum in Soest behandelen we chronische pijn. Chronische pijnklachten kunnen bij veel aandoeningen voorkomen, zoals bij een beroerte, MS, kanker, gordelroospijn, artrose en chronische spierziekten om maar enkele te noemen. Een op de 5 Europeanen kent in zijn leven periodes van chronische pijn. In Nederland verliezen 1 op de 3 lijders aan chronische pijn zelfs hun baan, blijkt uit Europees onderzoek. En in totaal ondervindt bijna 50% van de patienten problemen van de pijn op hun werk. De Europese economie verliest per jaar 34 miljard Euro door werkverzuim door chronische pijn. Chronische pijn is dus een niet te onderschatten probleem!
ORES is gespecialiseerd in de behandeling van dergelijke pijnklachten en ziekten. In principe hebben we daarvoor een scala van verschillende vormen van behandeling tot onze beschikking. Elke keer wordt weer opnieuw met de patiënt bekeken wat de beste behandeling voor dat moment is. Als pijn lang bestaat hebben we in het algemeen een behandeltraject van 6-10 maal nodig om te kijken op welke vorm van acupunctuur het lichaam het beste op reageert. Als er na deze periode geen duidelijke en voor de patient zivolle verbetering van de pijnklachten opgetreden is , is het vaak niet zo zinvol om door te gaan. In speciale moeilijk behandelbare gevallen adviseren we een behandelingsfrequentie van 2 maal per week, in combinatie met een bepaald geneesmiddel wat de gevoeligheid van electroacupunctuur versterkt.
De vormen waaruit we kunnen kiezen zijn achtereenvolgens:
Acupunctuur is vooral bij de behandeling van pijn erg uitgebreid onderzocht. Zo wordt de acupunctuur bijvoorbeeld in de USA vooral en met name ingezet bij de behandeling van pijn. Pijn is de meest onderzochte indicatie voor acupunctuur en er bestaat enorm veel bewijs dat acupunctuur pijnstillend werkt.
Uit modern neurobiologisch onderzoek, waarbij de PET-scan wordt gebruikt, blijkt dat acupunctuur specifiek bepaalde delen van de hersenen beïnvloedt die bij de verwerking van pijn een belangrijke rol spelen. Zo heeft onderzoek naar de effecten van bijvoorbeeld het Dikke Darm 4 punt duidelijk gemaakt dat specifiek de hypothalamus beïnvloed wordt. Ook onderzoek naar de pijnstillende effecten van het bekende punt Maag 36 wijzen op een centrale, pijndempende werking in de hersenen.
Zo kan men acupunctuur ook met succes inzetten om de pijn bij bevallingen, operaties en bekkeninstabiliteit te verminderen. Bovendien blijkt men dan ook minder pijnstillers nodig te hebben direct volgend op de operatie. Zo vond men enkele jaren geleden bij meer dan 100 patienten dat acupunctuur gegeven zowel direct voor als direct na een rugoperatie in verband met een hernia, de pijn significant en meer dan 50% kon verminderen in vergelijking met placebo. Bij meer chronische pijnsyndromen, zoals migraine, blijkt acupunctuur in vergelijking met TENS en lasertherapie het best te werken. Ook patiënten met moelijk te behandelen rugpijn waren zeer tevreden over acupunctuurbehandelingen. Ook electroacupunctuur kan bijvoorbeeld bij ouderen met chronische rugpijn uitkomst bieden, zo bleek uit recent onderzoek.
Sommige critici van de acupunctuur geloven niet in de effecten ervan. Daarom is het boeiend te weten dat acupunctuur ook in diermodellen van chronische pijn werkzaam blijkt te zijn. Aangezien het placebo-effect bij dieren geen rol speelt, is dit een duidelijk teken dat acupunctuur een specifieke werkzaamheid heeft bij de behandeling van chronische pijn. Ook bij moeilijk te behandelen pijnen, de zogenaamde neuropathische pijnen die bijvoorbeeld bij patiënten met diabetes en HIV optreden, kan acupunctuur een goede behandeling zijn. In een diermodel van neuropathische pijn is gebleken dat electroacupunctuur de productie van de genen van de eigen opioidreceptoren (receptoren voor pijnstillende stoffen) in de hersenen stimuleert. In onderzoek met de beeldvormende techniek fMRI bij gezonde vrijwilligers heeft men verder ontdekt dat acupunctuur en electoracupunctuur op het niveau van de hersenen verschillende effecten hebben, waardoor men pijn zelfs via twee separate systemen zou kunnen behandelen, waardoor een extra pijnstillend effect zou kunnen optreden. Deze resultaten zijn bevestigd door een onafhankelijke onderzoeksgroep, die fMRI onderzoek verrichten naar een ander belangrijk pijnstillend punt, Galblaas 34.
Soms zijn chronische pijnklachten echter heel moeilijk te behandelen, omdat er achter de symptomen zich andere problemen verbergen. Om die problemen transparant te maken heeft ORES de Transsymptomatische Dialoog Methode ontwikkeld (TDM); deze methode voert de patiënt mee naar de bron van de pijn en de behandelingstijd is dan ook langer dan de behandeling met acupunctuur, en er moet een separate afspraak gemaakt worden.
© ORES 2003