Electroacupunctuur vermindert rugpijn bij oudere patiŽnten en verbetert het functioneren!

Weiner DK, Rudy TE, Glick RM, et al. Efficacy of percutaneous electrical nerve stimulation for the treatment of chronic low back pain in older adults. Journal of the American Geriatrics Society 2003;51:599-608.

We gebruiken bij ORES vaak elektroacupunctuur bij de behandeling van chronische pijnen. Vooral oudere patiŽnten kunnen soms veel last hebben van rugpijn. Het innemen van pijnstillers werkt vaak niet optimaal, en kan soms ook last geven van de maag.

Vandaar dat het goed is dat er naast medicatie ook electroacupunctuur bestaat. Deze speciale vorm van acupunctuur wordt in de USA ook wel †Percutane (door de huid) Elektrische Zenuw Stimulatie genoemd (percutaneous electrical nerve stimulation (PENS)), in aansluiting op de vormen van elektrostimulatie die niet de huid doorboren, de TENS. TENS blijkt verder minder goed werkzaam te zijn dan dat men aanvankelijk dacht.

Onderzoekers van de Universiteit van Pittsburgh en de Universiteit van het ‘North Texas Health Science Center’ hebben recent een studie verricht naar de effecten van electroacupunctuur (PENS) bij oudere patiŽnten met pijn.

Het resultaat van deze studie werd kort geleden gepubliceerd in het ‘ Journal of the American Geriatrics Society’. † Uit dit onderzoek bleek dat patiŽnten die behandeld werden met electroacupunctuur en fysiotherapie meer verlichting van de pijn ervaarden dat de controle groep, die alleen fysiotherapie met daarbij een placebo electroacupunctuur behandeling ontvingen.

Er werden 34 patiŽnten in deze studie onderzocht, allen hadden last van chronische rugpijn en waren ouder dan 65 jaar. De behandeling was hetzelfde als in een eerdere studie naar de effecten van acupunctuur bij chronische rugpijn (1). Er werden in het totaal een tiental naalden in pijnlijke punten van onderrug en bil gestoken en er werd op die naalden elektriciteit volgens het protocol van Han aangebracht. Dat volgen wij bij ORES ook; † het protocol betstaat uit het toedienen van wisselende frequenties variŽrend tussen 2 en 200 Hz. In de controle groep werden ook naalden ingebracht (klassieke acupunctuur), maar er volgde geen elektrische stimulatie. Er werd 2 maal per week gedurende 30 minuten behandeld.

Om de resultaten te meten werd voor de behandeling, na een week en 3 maanden na de afsluitende behandeling de pijn gemeten met de ‘McGill Pain Questionnaire’ en de † ‘Roland-Morris Disability Scale.’

De resultaten waren indrukwekkend. De electroacupunctuur groep had significant minder pijn, de pijn was ongeveer 50% minder, terwijl de controle groep zelfs iets meer pijn kreeg. PatiŽnten die behandeld werden met electroacupunctuur voelden zich beter in hun leven, waren minder hulpeloos, konden sneller uit een stoel opstaan en konden langer dingen dragen dan patiŽnten uit de controle groep. Ook het humeur was beter bij de behandelde groep, want de scores op een depressie schaal waren lager bij de electroacupunctuur groep.

De conclusie van de onderzoekers was dat electroacupunctuur veelbelovend is als een veilige en kosten effectieve behandeling van ouderenn met chronische rugpijn.

1. Ghoname EA, Craig WF, White PF, et al. Percutaneous electrical nerve stimulation for low back pain. A randomized, crossover study. Journal of the American Medical Association March 3, 1999 ;281(9):818-823.

                                                      

In de bovenstaande grafiek is te zien dat de pijn en de invaliditeit in beide gevallen met electroacupunctuur na 3 maanden significant verbetert was t.o.v. de controle groep.