Beroerte (CVA, stroke) en acupunctuur

PatiŽnten die een beroerte hebben doorgemaakt, kunnen problemen hebben als gevolg van uiteenlopende symptomen zoals krachtsverlies, gevoelsverlies, pijn, stijfheid van de ledematen (spasticiteit), woordvindingsstoornissen (afasie) en moeite met coŲrdinatie om maar enkele symptomen te noemen.

Diverse studies laten zien dat neuroacupunctuur en bijvoorbeeld electroacupunctuur bij de gevolgen van een beroerte goed ingezet kunnen worden. Helaas zijn er geen absoluut harde studies waar dat uit blijkt. Hiernaast een voorbeeld uit onze praktijk hoe we handverlammingen met electroacupuncuur behandelen.

Uit onderzoek van Chinese acupuncturisten is gebleken dat de behandeling van een beroerte met acupunctuur het meest succes heeft als de patiŽnten zo snel mogelijk na het doormaken van het herseninfarct (de beroerte, het CVA, allemaal verschillende namen voor hetzelfde) behandeld worden. Hoe eerder de behandeling start, hoe meer effect de acupunctuur kan hebben. Er zijn dan ook diverse acupuncturisten die patiŽnten met een CVA aanbevelen om zo vroeg mogelijk na de beroerte te beginnen met een acupunctuurbehandeling.

Wel is het belangrijk te weten dat uit Chinees onderzoek gebleken is, dat hoe ernstiger de verlamming is, hoe minder effect de acupunctuur heeft. Het is echter van te voren in een individueel geval moeilijk te voorspellen hoeveel effect de acupunctuur zal gaan hebben. Er zijn uit de Chinese en Japanse literatuur namelijk ook patiŽnten, die na een of enkele jaren volgend op de beroerte pas neuroacupunctuur kregen en daar toch baat bij hadden. Als  voorbeeld daarvan hebben we een patiŽnt afgebeeld uit de kliniek van Dr Yamamoto (zie onder).

Wat doen we bij ORES?

We zetten in het algemeen tenminste twee verschillende soorten neuroacupunctuur tegelijk in bij de behandeling van een beroerte, de Chinese schedelacupunctuur of de Japanse schedelacupunctuur van Dr Yamamoto en electro-acupunctuur van hand en been.

Bij de electroacupunctuur worden naalden in de handspieren en beenspieren gebracht en wordt door die naalden een kleine stroom geleid, zodat de hand en de voet soms een beetje gaan bewegen. Deze gecombineerde behandeling kan in onze ervaring als resultaat hebben een vermindering van de stijfheid van de spieren en een versnelling van het herstel van het krachtsverlies. Dit is ook wat patiŽnten merken. Op onze verzameling patiŽnten verhalen staat een goed voorbeeld van de ervaring met neuroacupunctuur bij een patiŽnt die een staminfarct had, en een andere patient met een klassieke beroerte.

Verder wordt aanbevolen om in het begin ten minste2 maal per week te behandelen. PatiŽnten met een nieuw doorgemaakt infarct (beroerte) geven we dan ook in het algemeen voorrang op de andere patiŽnten van onze wachtlijst.

Naast deze vormen van acupunctuur schrijven de behandelaars van ORES ook bepaalde voedingssupplementen voor, indien zinvol.

Voorbeeld

Hier volgt een voorbeeld van de effecten die Dr Yamamoto beschreef in zijn boek bij de behandeling van de gevolgen van een beroerte met neuroacupunctuur.

Een patiŽnten voorbeeld van een patiŽnt met een beroerte uit Dr Yamamotoís kliniek

 1. A 52-year-old man with right-sided hemiplegia for 3 years. An MRI was taken before acupuncture treatment.

2. The patient still had difficulty lifting his right arm.

3. Scalp acupuncture was applied.

4. He was then able to lift his arm. Treatment continued for 8 weeks, three times a week.

Photos from Yamamoto New Scalp Acupuncture: YNSA by T. Yamomoto, MD, PhD and H. Yamomoto, SRN. Axel Springer Japan Publishing Inc.

Ook de doorstroming van een koude voet na een CVA neemt aantoonbaar toe bij het plaatsen van naalden in de schedelhuid op de voetpunten. Dit is te zien in de onderstaande afbeelding. Links is de voet voor behandeling, rechts na behandeling. De verschillen geven aan dat de doorbloeding van de gestoorde, verlamde voet duidelijk toegenomen is. Ook het lopen was na de behandeling duidelijk verbeterd.

voet nvoor behandeling voet na behandeling

Om echter de werking van acupunctuur bij een beroerte in grote patiŽntenstudies aan te tonen, is op methodologische gronden niet zo makkelijk.

De algemene ervaring met acupunctuur bij een beroerte echter sluit aan bij onze ervaring dat de neuroacupunctuur bij verschillende symptomen van een beroerte met goed gevolg ingezet worden. De doorbloeding van de hersenen lijkt ook door acupunctuur ook positief beÔnvloedt te worden. Verder heeft acupunctuur direct effect op de activiteit van zenuwcellen in de motorische hersenschors. Er is ook bewijs geleverd vanuit speciale dierexperimenten, waar men de werking van neuroacupunctuur bestudeerde op de verlammingen, dat acupunctuur de verlammingen in die modellen positief beÔnvloedt. Verder bleek in een ander diermodel dat acupunctuur de aanmaak van nieuwe zenuwcellen in de hersenen na een beroerte stimuleert.

© ORES  2004