Vormen van acupunctuur gebaseerd op microsystemen

Ziekten en pijnen kunnen via verscheidene manieren van acupunctuur behandeld worden. De bekendste vorm is ongetwijfeld de traditionele Chinese lichaamsacupunctuur, waarmee direct de energiebanen (meridianen) beïnvloed worden. Dit systeem is in de loop van duizenden jaren ontwikkeld en is in de laatste paar honderd jaar in essentie niet meer veel veranderd. Wel zijn er voortdurend kleine aanvullingen geweest en legden bepaalde meesteracupuncturisten verschillende accenten. Dit geld echter niet op deze wijze voor andere acupunctuursystemen. Bijvoorbeeld de acupunctuur volgens de zogenaamde microsystemen,  Deze zogenaamde topografische vorm van acupunctuur is in de laatste 50 jaar enorm ontwikkeld. Het principe van de microsystemen, waarvan het oor een voorbeeld is, berust op de opvatting dat in een dergelijk microsysteem organen en orgaansystemen van het hele lichaam gerepresenteerd zijn.  Behandeling geschiedt op basis van de reflexologie. Dit houdt in dat als er pijn of een ziekte in lichaamsdeel heerst, er ook drukgevoeligheid in het oor ontstaat van het gebied dat dit lichaamsdeel representeert. Bijvoorbeeld bij schouderpijn is het gebied van de schouder in het oor gevoeliger dan de directe omgeving; wanneer in dit gebied een naald wordt gestoken, of druk wordt uitgeoefend door middel van drukbolletjes, of –magneetjes, dan is er direct binnen enkele seconden of minuten verlichting van de pijn waar te nemen.

Al in de derde eeuw na Christus is gedocumenteerd dat in China het oor werd gebruikt om ziekten te behandelen en dit gold dan vooral bij boeren, arbeiders en soldaten, omdat het een ‘snelle, simpele en goedkope’ vorm van acupunctuur was. Pas in de jaren 60 van de twintigste eeuw heeft de Franse arts P. Nogier de reflexgebieden van het oor onderzocht en kwam tot een met de Chinese globaal vergelijkbare topografie. De representatie van het lichaam in het oor kan worden opgevat als een omgekeerde foetus, waarbij het hoofd van de foetus op het oorlelletje (lobulus) terug te vinden is en de verheven richel aan in het midden van het oor (antihelix) bijvoorbeeld de ruggengraat representeert. Door middel van het drukken met de vinger of zachtjes drukken met een puntig voorwerp kan het corresponderend punt van het zieke lichaamsdeel gevonden en aansluitend met ooracupunctuurnaalden of met electro-acupunctuur behandeld worden.

Er bestaan in het lichaam vele microsystemen zoals die van de schedel, de neus, de handen, de voeten, de buik, de romp om maar een paar te noemen. Een voorbeeld hieronder, de Koreaanse handacupunctuur, waarbij alle orgaansystemen op de hand gerepresenteerd zijn.

De Japanse arts Yamamoto heeft de afgelopen 30 jaar de neuroacupunctuur ontwikkeld op basis van microsystemen op de schedel, vooral op de behaarde hoofdhuid. Deze vorm van acupunctuur is zeer effectief gebleken bij neurologische, neuromusculaire ziekten en pijnsyndromen. Het voordeel van deze methode is dat men direct bij de eerste behandeling kan zien of de therapie goed aanslaat bij de patiënt. Ook met deze techniek wordt het pijnlijk en drukgevoelige corresponderend punt op de schedel gevonden en kan direct verlichting gevoeld worden na het insteken van de naald, of zelfs al als er met de vinger op het punt gedrukt wordt.

Door kennis van de traditionele Chinese acupunctuur en de diverse microsystemen, kan de ziekte of het symptoom op verschillende manieren benaderd worden, waardoor er beter resultaat geboekt kan worden. Zo kan het goed voorkomen dat wij binnen een behandeling gebruik maken van de Chinese lichaamsacupunctuur, de ooracupunctuur en de neuroacupunctuur, om de behandelingsresultaten te optimaliseren.

Refs:

THE PHYSIOLOGICAL BASES OF ACUPUNCTURE MICROSYSTEMS; By PETER ECKMAN, M.D

Microacupuncture Systems as Fractals of the Human Body, Vadim Bouevitch, M.Ac.

 © ORES 2004