Electroacupunctuur heeft een ontstekingsremmend effect.

Relevantie voor de behandeling van MS en beroerte

 

In 2 toonaangevende neurologische tijdschriften op het gebied van de experimentele neurologie, Neuroscience Letters en Brain Research Bulletin hebben we begin 2004 twee artikelen gevonden, die aangeven wat het werkingsmechanisme van electroacupunctuur zou kunnen zijn.

 

In beide studies komt duidelijk naar voren dat electroacupunctuur naast het bekende pijndempend effect ook een ontstekingsremmend effect heeft. Dit mechanisme is mogelijk een verklaring voor het zinvol inzetten van de electroacupunctuur bij de behandeling van patiŽnten met een beroerte en MS

 

Zhang SP, Zhang JS, Yung KK, Zhang HQ. Non-opioid-dependent anti-inflammatory effects of low frequency electroacupuncture. Brain Res. Bull. 2004 Jan 15;62(4):327-34.

De groep van een van de Universiteit van Hong Kong publiceerde de resultaten van een onderzoek naar de effecten van electroacupunctuur in een diermodel voor ontstekingen. Het bleek dat lage frequentie acupunctuur op de bekende acupunctuurpunten Maag 36 en Milt 6 de vochtproductie die bij een ontsteking ontstaat kon remmen in het zogenaamde ‘ carrageenan-induced edema model’. Deze effecten waren onafhankelijk van de geproduceerde eigen opiaten (de zogenaamde endorfines). Dit wijst erop dat electro-acupunctuur meer aangrijpingspunten heeft dan aanvankelijk gedacht is. Ook remde de electroacupunctuur de activatie van bepaalde genen in het ruggenmerg die bij ontstekingen en trauma’s geactiveerd worden.

 

Siu FK, Lo SC, Leung MC. Electroacupuncture reduces the extent of lipid peroxidation by increasing superoxide dismutase and glutathione peroxidase activities in ischemic-reperfused rat brains. Neurosci. Lett. 2004 Jan 9;354(2):158-62.

In een even recente studie vond een andere onderzoeksgroep dat electroacupunctuur ook in modellen van beroerte een ontstekingsremmend effect had, als de acupunctuur gegeven werd op de huid van de schedel (Galblaas 20 punt). Deze zogenaamde lipidperoxidase, het ‘oxideren van vetten in de hersenen t.g.v. een beroerte’, werd duidelijk geremd.. Ectroacupunctuur heeft dus een remmend effect op de enzymen die een ontsteking veroorzaken in het hersenweefsel volgend op een beroerte.

© ORES 2004