Maag 36  Maag 36 acupunctuurpunt

Maag 36 heeft als Chinese naam Zusanli; dit beteket het ĎDrie Mijlenpuntí. Deze naam is ontstaan uit het gebruik van dit punt, omdat men vroeger bij de manschappen van het Chinese leger dit punt prikte, als zij na een lange tocht uiterst vermoeid waren en nog enkele dorpen verder moesten lopen. Het punt ligt aan de laterale zijde van de tibia, een handbreedte verwijderd van de gewrichtsspleet en een vingerbreedte van de tibiarand naar lateraal. Het punt is als eenblauwe stip aangegeven op de afbeelding.

Dit punt is een uitermate belangrijk acupunctuurpunt en heeft een grote versterkende werking. In de oudheid werd dit punt gebruikt om patiŽnten te sterken en het werd in het verre verleden vaak geprikt of met moxa behandeld voordat iemand een lange reis ondernam. Dit punt reguleert en versterkt de functies van de Maag en de Milt, het versterkt de aanmaak van de lichaams Qi en heft elke vorm van stagnatie in de darmen op. Het corrigeert de rebellerende Qi, zodat de Qi naar beneden stroomt en de spijsvertering ondersteund wordt. Vandaar dat veel indicaties samenhangen met het harmoniseren van de spijsvertering. Maag 36 kan ingezet worden bij klachten van maagzweren en acute gastritis (maagontsteking), gebrek aan eetlust, maagpijn en buikpijn, misselijkheid en braken. Ook kan dit punt gebruikt worden bij lokale pijnklachten van de knieŽn. Het punt heeft een duidelijke pijnstillende werking en blijkt ook op basis van dierexperimenteel onderzoek specifieke effecten in de hersenen te bewerkstelligen (zie onder).

Er bestaat verder nog een veelheid van indicaties voor dit punt die te ver voeren om hier in detail te bespreken. Dit acupunctuurpunt wordt vaak samen met Dikke Darm 4 en Lever 3 geprikt, waarbij ook vaak een Miltpunt (Milt 6) toegevoegd wordt, om de algehele weerstand van de patiŽnten te versterken en pijn te verminderen.

Uit de anesthesiologie is gebleken dat Maag 36 inderdaad een van de beste punten is, samen met Dikke Darm 4, om pijnstilling te bewerken. Verder is uit Chinees onderzoek gebleken dat het stimuleren van punten op de Yang meridianen bij het komen tot analgesie betere effecten heeft dan het stimuleren van punten op de Yin meridianen. In de afbeelding is ver verloop van de maagmeridiaan afgebeeld; dit is een Chinese oude afbeelding van enkele honderden jaren geleden.

maag meridiaan

Twee moderne onderzoeken bewijzen: effecten in hersenen van Maag 36

 

Yin L, Jin X, Qiao W, Sun J, Shi X, Tian J, Yin D, Yao S, Shao M, Zeng H, Shan B, Tang Y, Zhu K.

PET imaging of brain function while puncturing the acupoint ST36.

Chin Med J 2003 Dec;116(12):1836-9.

Onderzoekers van het Neuroinformatics Center, in Beijing, China onderzochten het centrale effect van de stimulatie van het bekende punt maag 36 met behulp van PET scanning. Het metabolisme in de hypothalamus, de postcentrale gyrus, de nucleus caudautus en de hersenstam nam significant toe tijdens stimulatie. De onderzoekers wezen op het feit dat enkele van deze centrale delen functioneel samenhangen met de vegetatieve innervatie van de maag.

Dit vraagt eerbied voor de oude Taoistische meesters die de relatie legden tussen het punt Zusanli en de maagfunctie!


De Medeiros MA, Canteras NS, Suchecki D, Mello LE.  Analgesia and c-Fos expression in the periaqueductal gray induced by electroacupuncture at the Zusanli point in rats.

Brain. Res. 2003 May 30;973(2):196-204.


Onderzoekers van de Universiteit van Rio de Janeiro, BraziliŽ, onderzochten de effecten van Maag 36, een klassiek analgetisch punt, in een voor stress goed gecontroleerd diermodel. Electroacupunctuur van dit punt gaf duidelijke analgesie in vergelijking met een niet-acupunctuur punt. Ook was de c-Fos expressie in een deel van de hersenen (ventrolaterale PAG) hoger dan bij de controle dieren. Deze gegevens bevestigen eerder onderzoek dat electroacupunctuur van het Maag 36 punt specifieke effecten heeft in de hersenen.

 

 © ORES 2003