Neuropathie en acupunctuur

De eerste symptomen, van wat later bleek een neuropathie te zijn, openbaarden zich zo’n 12 jaar geleden  met een tintelend gevoel aan de kleine tenen en breidde zich uit in de overige tenen om vervolgens  de voorvoet en de hele voet te bereiken. De klachten bestonden aanvankelijk uit een  tintelend gevoel, dat  overging in een gevoel van “doofheid” en gevoelloosheid van vooral de voetzolen. Soms leek het of de voeten hun oriŽntatie verloren hadden en naar zichzelf op zoek waren.  

In 1999 kregen deze verschijnselen in het LUMC te Leiden na onderzoek een naam: neuropathie. Op de vraag: wat is er aan te doen, luidde het antwoord: niets. Op de vraag, hoe dit verschijnsel verder zal verlopen, ontving ik een vaag antwoord en de mededeling, dat bij toenemende klachten en pijnproblemen er wel een pijnbestrijding mogelijk was. Naar een bron van het probleem is niet gezocht, zodat er door het wegnemen van de mogelijke oorzaak geen stop of verlichting van het probleem verwacht mocht worden.

Na dit onderzoek namen de klachten in de loop van de daarna volgende  jaren gestadig toe. Het dove gevoel trok op naar de knieŽn en soms meende ik het aan de buitenzijde van de bovenbenen eveneens te bemerken. Heel licht, maar toch.  Wat meer verontrustte was de van tijd tot tijd optredende stekende en jeukende pijn onder/in de voetzolen en  de tenen.

Ik vond enige verlichting door een (bijna) dagelijkse wandeling van een goed half uur en het vermijden van lang zitten op een harde ondergrond en langdurig staan. Maar het proces schreed voort, dus geen goed vooruitzicht.

 Vijf maanden geleden hoorde ik van het bestaan van ORES. De positieve geluiden van de behandeling, die daar gegeven werd, deed enige hoop gloren en het contact werd snel gelegd. Na een wachttijd werden de eerste naalden gezet en begon voor mij het experiment, want zo voelde ik het. Mijn behandelaar, Prof. Dr. Jan Keppel-Hesselink gaf mij ook geen garanties voor een genezing. Wel wees hij mij op de mogelijkheid van een vermindering van de symptomen. Dat klonk mij heel redelijk in de oren om een acupunctuur  behandeling te ondergaan.

Na een serie van acht  wekelijkse behandelingen en een ondersteuning met voedingsupplementen beleef ik mijn neuropathie op een geheel andere wijze. Na de vierde, vijfde  behandeling zijn de pijnklachten verdwenen, terwijl de gevoelloosheid in de voeten en onderbenen geleidelijk verminderd is. Het is een heerlijk gevoel je tenen weer in je schoenen te voelen en beter te lopen. Na acht weken Frankrijk, waar veel gewandeld ťn gefietst werd, heb ik opnieuw kunnen ontdekken, dat het geluk uit heel gewone dingen bestaat. Schijnbaar heel gewone dingen, zoals gewoon wandelen…. je weet pas hoe ongewoon en kostbaar  het is, als het niet meer vanzelf gaat. Wat een geluk, dat ik bij ORES terecht mocht komen, want daar is mijn neuropathie veranderd in een kleine handicap, waar goed mee te leven is.

Woubrugge, 15 augustus 2008

Leo