MS & een druk leven…

 

Ruim drie jaar geleden, na wat achteraf een ernstige schub bleek te zijn, kreeg ik te horen dat ik MS heb.

Simpel gezegd is de uitdaging waar ik nu dagelijks voor sta het volgende, hoe combineer ik een gezinsleven met twee jonge kindertjes, een sportieve levensstijl, een actief sociaal leven en een veeleisende carrière als vermogensbeheerder met een chronische ziekte en vermoeidheidsklachten? Hoe doe ik dit zonder mijn vrouw, kinderen of mezelf tekort te doen, zonder gefrustreerd te raken over dingen die niet meer kunnen en zonder onnodige risico's met mijn toch al kwetsbare gezondheid te nemen? En zonder zo voorzichtig te worden dat ik leef met 'de handrem erop'.

Na die zwarte maand in januari 2001 heb ik stap voor stap ogenschijnlijk grote problemen in hanteerbare proporties gehakt, oplossingen geprobeerd, met vallen en opstaan. Neurologen, medicijnen, een ‘personal coach’, op zoek naar een nieuw ritme en een aangepaste levensstijl. De belangrijkste sleutel daarbij bleek te liggen in mijzelf - de juiste keuzes maken.

Streven naar balans; balans tussen rust en inspanning, tussen stress en uitdaging, tussen wat ik wil en wat ik aankan. Geen energie verspillen aan zaken die niets toevoegen, en alleen maar kosten. Aangezien stress voor mijn als een boemerang werkt, die altijd als vermoeidheid bij me terug komt, is het uitbannen van stress uit mijn leven een vaak moeilijke maar onmisbare stap. Mijn motto: stress is een luxe die ik me niet kan permitteren…

Een half jaar geleden, 3 maanden na de geboorte van ons tweede zoontje, was ik de vooruitgang echter kwijt, ik voelde me weer continu vermoeid, ik kreeg oude klachten weer terug en zag er geen gat meer in. Fysiek en mentaal was de rek eruit.

De neuro-acupunctuur van ORES heeft mij op enorm geholpen weer op de goede weg te komen, en ik merk nu na ruim 8 maanden nog steeds vooruitgang. Zowel de behandelmethode als de begeleiding van de David en Jan zijn aangenaam, inspirerend en stimulerend.

Fysiek merkte ik al na enkele behandelingen dat ik me beter voelde, energieker, meer ontspannen, mijn lichaam voelt sterker. Ik herken kwetsbare momenten eerder, waardoor ik makkelijker een stapje terug kan doen als dat nodig is. Mijn batterij raakt weer voller en voller en in goede weken blijk ik weer met de racefiets naar mijn werk te kunnen (25km heen en 25km terug... – een ware triomf!).

Ook mentaal heeft het me een enorme boost gegeven; meer zelfvertrouwen, zelfinzicht, en minder twijfels - latente frustraties werden vervangen door enthousiasme. Na de eerste behandelingen was ik   klaar om een aantal slepende energie-vretende kwesties op te lossen. Ik had mijn oude levenslust weer terug. Kortom een fysieke en mentale opwaartse spiraal...

Ik besef me dagelijks hoeveel geluk ik heb dat ik mijn MS de baas kan - dat is zeker niet al mijn lotgenoten gegund. ORES helpt me om de dingen te doen die ik wil, met zelfvertrouwen mijn grenzen op te zoeken en het uiterste uit mijn leven te halen.

Martijn, 34 jaar

Meer informatie over acupunctuur en MS