MS en Kwaliteit van Leven


"Mijn naam is Anita en ik ben sinds 1999 MS patiŽnt.

Zoals bij velen van mijn "collega-patiŽnten" het geval is, werd deze diagnose pas na een lange weg gesteld waarbij lichamelijke klachten als tintelende ledematen, een oogspierverlamming, een halfzijdige verlamming van het gehele lichaam en een bijna continu gevoel van eindeloze moeheid mijn deel waren. De neuroloog die uiteindelijk de diagnose stelde, meldde me dat hij me met een korte ziekenhuisopname van een week en een kuurtje interferon/prednison zo weer op de been zou hebben......maar voor iemand die nog geen 2 aspirines in 10 jaar tijd slikt was dat dus een hele schok, zeker na wat meer achtergrondinformatie over deze geneesmiddelen te hebben opgezocht. Mijn overtuiging was (en is) dat er ook andere manieren zijn om met name de vermoeidheidsklachten te verlichten (ik geloof heilig in de eigen kracht van het lichaam (en de geest!), meer nog dan in de kracht van (chemische) geneesmiddelen. alhoewel deze laatste soms ook noodzakelijk kunnen zijn.
Ik heb mijn neuroloog toen dan ook verteld dat ik een dergelijke behandelmethode nog niet wenste aan te gaan en dat ik eerst andere alternatieven wilde onderzoeken. Immers alle functionaliteit in mijn lichaam was na de verlammingsverschijnselen (gelukkig) geheel teruggekomen, het was alleen die verdomde moeheid! De neuroloog kon mijn zienswijze in deze wel begrijpen en dus ben ik op zoek gegaan naar alternatieven. Zo kwam ik in 2000 in aanraking met een arts/homeopaat/acupuncturist die begon met homeopathische geneesmiddelen en acupunctuur (klassieke lichaamsacupunctuur). En vrijwel meteen voelde ik verbetering met betrekking tot de moeheid. De homeopathische geneesmiddelen werden al snel afgebouwd en ook de intervallen tussen de acupunctuurbehandelingen werden steeds langer (tot eens in de 3 ŗ 4 maanden). Door omstandigheden ben ik in 2002 overgegaan op behandeling door middel van ooracupunctuur. Ik voelde duidelijk het verschil alhoewel ook deze vorm van accupunctuur me wel goed deed (zij het naar mijn idee minder effectief). Eind 2004 moest ik (wederom door omstandigheden gedwongen) omzien naar een andere therapeut. Aangezien ORES mij al een paar keer was opgevallen door de publicaties in het ledenblad van de MS vereniging ben ik met Jan en David in contact gekomen, eerst via hun uitgebreide website en daarna ook telefonisch. Toen ik mijn situatie uitlegde, kon ik gelukkig vrij snel terecht (en dat ook nog op een zaterdag, een makkelijke dag voor iemand met een fulltime baan door de week)! Na een zeer plezierige intake stelde Jan voor om toch maar weer te starten met de klassieke TCM acupunctuur (immers bij onvoldoende effect was er nog een heel scala aan acupunctuurbehandelingen mogelijk). Gezien mijn positieve ervaringen stond ik daar ook geheel achter. Zo kwamen er dus weer naalden in mijn lichaam in plaats van in mijn oren (tip: gewoon uitademen als de naaldjes gezet worden, dan merk je er het minst van). Ook stelde Jan voor om met het Budwig-ontbijt te starten. In eerste instantie ben ik 5 weken achtereen behandeld en momenteel zijn we aan het kijken of we de intervallen tussen de behandelingen wederom kunnen vergroten. Het Budwig-ontbijt was even wennen en zoeken tot ik een variant had gevonden die ik lekker vond (met sinaasappelsap in plaats van honing of dadelsiroop) maar ik kan en wil† het niet meer missen!
Mijn ervaringen met TCM acupunctuur: al tijdens de behandeling gaat er van alles door mijn lichaam stromen, soms zelfs gieren als de naalden eenmaal gezet zijn. Ik krijg het daarbij dan heerlijk warm en er komt een serene rust over me. Maar ook het effect na de behandeling is opmerkelijk. En dan bedoel ik niet 1 of 2 dagen na de behandeling maar veel langer. Zo kreeg ik veel meer eetlust en leek het wel alsof de kwaliteit van mijn slaap veel beter was, ik stond 's morgens als een uitgerust mens op uit mijn bed, daar waar ik dat voorheen nog wel eens anders heb ervaren. Mijn moeheid is nu dan ook geen belemmering meer voor me, ik hoef niet 1 ŗ 2x per week met de kippen op stok om mijn normale leven met een fulltime baan waar ook veel reizen bij komt kijken te kunnen volhouden. Sterker nog, ik heb mijn† oude hobby van hardlopen wederom opgepakt en train nu 3x per week zo'n kilometer of tien per keer. En dat geeft me energie in plaats van dat het me afmat! Ook merkte ik dat mijn eetlust groter werd en ik ook veel scherper begon te horen en te zien. Toen ik Jan hierover bij een volgende behandeling vertelde, lachte hij en kon bevestigen dat dit een 'neveneffect' was van de punten die hij die keer daarvoor had aangeprikt. Voor mij is het eens te meer de bevestiging dat ik de juiste keuze heb gemaakt om niet aan de interferon/prednison te gaan.

Ik besef dat ik ťťn van de gelukkigen ben die heel goed reageert op de meest klassieke vorm van lichaamsacupunctuur en ben enorm blij dat ik bij ORES wederom fijne mensen heb mogen ontmoeten die me begrijpen en met mij samen proberen om de kwaliteit van leven te optimaliseren. Wat mij betreft slagen ze daar op een bijzonder aangename manier wonderwel in. Ik hoop dan ook nog lange tijd van hun kunde en kundigheid gebruik te mogen maken."