Acupunctuur na chemotherapie

Bij mij werd mei 2006 darmkanker vastgesteld. Enkele weken later werd ik geopereerd. Er waren ook enkele lymfklieren aangetast. Mede hierdoor was het noodzakelijk dat ik een chemokuur moest ondergaan. De chemokuur duurde van juni t/m december 2006, waarna mijn herstelperiode begon. Nare bijverschijnselen waren chronische vermoeidheid en neuropathische klachten onder mijn voetzolen en in mindere mate in mijn vingertoppen. Ik had veel last van mijn voeten, liep slecht en kon geen schoenen aan. Het gevoel was alsof er kussentjes onder mijn voeten zaten, er zand in mijn sokken zat en had een constant slaapgevoel in mijn voeten. Op mijn vraag aan mijn behandelend arts of deze klachten te behandelen waren kreeg ik als antwoord dat als ik geluk had de klachten mogelijk op den duur vanzelf minder zouden worden maar de kans was ook groot dat ik hier altijd last van zou blijven houden. Ik moest er maar mee leren leven. Ik ben toen zelf maar op zoek gegaan en kwam via internet bij ORES terecht. Na een gesprek met prof. Jan van Keppel Hesselink was ik er van overtuigd dat acupunctuur mij mogelijk kon helpen de klachten te verminderen. In oktober 2007 zijn de behandelingen begonnen met een frequentie van 1x per week. Na een week of vier kreeg ik weer een warm tintelig gevoel in mijn voeten (ik had constant het gevoel dat ik koude voeten had).
Na een week of zeven begonnen de symptomen te verminderen en kon ik weer schoenen aan. Intussen was mijn vermoeidheid ook zo goed als verdwenen. Op dit moment ben ik weer volledig aan het werk en loop weer de hele dag op schoenen rond. Enkele weken terug zijn we op vakantie geweest op La Palma en heb zonder problemen een pittige bergwandeling gemaakt. Ik durf het ook aan om over enkele weken een weekend te gaan skien in Winterberg.
Op dit moment is de frequentie terug gebracht naar 1x per maand een behandeling. De neuropathie is niet geheel verdwenen maar zoals het nu is valt er zeer goed mee te leven. Ik ben blij dat ik deze stap heb genomen!

Henk