Wat is neuroacupunctuur?

Er zijn diverse chronisch neurologische aandoeningen waarbij met medicamenteuze therapie niet alle problemen van de ziekte oplosbaar zijn. Zo blijven patiŽnten met MS, ondanks behandeling met interferonen of Copaxone, toch vaak last hebben van spasmen, pijnen, blaasfunctiestoornissen, verlammingen etc. De progressie van deze ziekte kan weliswaar in geringe mate geremd worden, maar de symptomen blijven problematisch. Dit geldt niet alleen voor patiŽnten met MS, maar ook bijvoorbeeld voor Parkinson patiŽnten. En voor patiŽnten met een CVA zijn er na ruim 25 jaar neurofarmacologisch onderzoek nog steeds geen geneesmiddelen op de markt die de infarctschade op een klinisch relevante wijze verminderen. Voor patiŽnten met neuromusculaire aandoeningen tenslotte bestaat geen enkele effectief middel.

Sinds enkele decennia zijn er nieuwe vormen van acupunctuur ontwikkeld, die aangeduid worden als neuroacupunctuur. Neuroacupunctuur bestaat uit een verzameling acupunctuurtechnieken, die op een zinvolle wijze ingezet kunnen worden bij de behandeling van neurologische stoornissen en pijnen. (1,2,3)  Ook bij de behandeling van symptomen zoals angsten en depressies kan neuroacupunctuur zinvol zijn. Verdere details over neuroacupunctuur vindt u in deze link.

Neuroacupunctuur bestaat uit een Chinese en een Japanse vorm. De eerste acupunctuurstijl gebruikt relatief lange naalden die contact maken met de beenderen van de schedel; de Japanse vorm is later ontwikkeld en is wat subtieler. De Japanse neuroacupunctuur is gebaseerd op de zogenaamde somatotopen op de schedel: lokale gebieden, meestal op de behaarde hoofdhuid, die corresponderen met bepaalde lichaamsdelen. Het voordeel van deze acupunctuur vorm is, dat aan de naald, meestal al na enkele tientallen seconden, duidelijk een verandering in de symptomen optreedt; chronische pijnen worden minder, circulatiestoornissen zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Raynaud verminderen, spasmen en tremoren nemen af en beperkte handfuncties op basis van verlammingen nemen toe. De veranderingen kunnen subtiel zijn, maar zijn soms ook spectaculair. Dit maakt een snelle identificatie van patiŽnten die reageren op de neuro-acupunctuur mogelijk. Na de eerste behandeling vindt soms een terugval plaats en de patiŽnt dient dan ook vooral in het begin van de behandeling regelmatig door de neuro-acupuncturist gezien te worden.

Bij ORES zijn we gespecialiseerd in de behandeling van neurologische stoornissen: MS, beroerte (CVA), spierziekten, Parkinson en Parkinsonisme en chronische pijnen. Ook pijnen en andere symptomen op basis van kanker(behandelingen) worden door ons behandeld.

Als neuroacupuncturisten kunnen we naast de klassieke technieken ook andere vormen van acupunctuur gebruiken, en daarvan staan veel verschillende vormen tot onze beschikking. Ook andere interventies, zoals moxa, Tuina, haptonomie, neuraaltherapie zetten we gericht in als dit zinvol is. Soms zullen we bepaalde Chinese kruiden van hoge kwaliteit voorschrijven. Tenslotte hebben we een stapsgewijs behandelplan ontwikkeld voor moeilijk te behandelen pijnen. 

Zie verder op IOCOB.

 

1 Liu TH, Sadove MS. Scalp needle therapy--acupuncture treatment for central nervous system disorders. Am. J.Chin. Med. 1974 Jul;2(3):261-9.

2 Duong Hoang Acupuncture Therapy for Paralysis Due to Stroke and Multiple Sclerosis. Am. J. Acupuncture, Vol. 9, No. 2, April-June 1981.

3 Roustan, C., New Discovery: Cerebral Acupuncture. Am. J. Acupuncture, Vol. 2. Jan.-March 1974, pp. 30-40.