Qigong

 

Qigong is een Chinese bewegingsleer waarvan de oorsprong ligt in het verre verleden. Ten tijde van de bloei van de Veda’s in India (ongeveer 4000 jaar voor Christus) was er ook in China een krachtige meditatieve cultuur die voornamelijk gebaseerd was op energetische aspecten. Deze beide systemen hebben een intense uitwisseling gehad gedurende vele honderden jaren. Qigong omvat meerdere technieken, waar het om het gewaarworden van de Qi gaat, in het “hier en nu”. De resultaten zijn verrassend. Een paar qigongoefeningen kunt u vinden hierop de website. Allereerst een simpele oefening om warme voeten te krijgen. Daarna volgt een serie oefeningen helpt goed om de ademhaling te stimuleren en te ondersteunen en stimuleert de vitaliteit en het immuunsysteem. Doordat bij de uitvoering van deze serie bewegingen een volledige synchroniciteit tussen ademhaling en de vloeiende bewegingen ontstaat, kan de Qi sterk gevoeld en gestuurd worden. Verder blijkt uit onderzoek dat Qigong de electrische eigenschappen van acupunctuurpunten positief verandert.

Qigong in India

Qigong: een dokter van ORES op het strand van India, 2004

Qigong is in feite een verzamelnaam voor een groot aantal verscheiden technieken; de term “Qigong” is echter nog niet zo oud. Qigong bevat zowel krachtige en martiale oefeningen als zachte, vloeiende bewegingen, concentratie, visualisatie, relaxatie, ademhalingsoefeningen, zelfmassage enz. Centraal staat het begrip “Qi”, ook wel omschreven als de vitale levensenergie. Deze Qi is eigenlijk alleen maar te ervaren in het hier-en-nu. Vandaar dat Qigong een totale meditatieve bewegingskunst is. Het bewustzijn dient voorafgaande aan de oefeningen geheel in het hier-en-nu gebracht te worden. Elk wegdromen of boodschappenlijstjes maken voor morgen tijdens de oefeningen maakt de effectiviteit ervan oneindig veel minder.

Elke techniek die op welke wijze dan ook deze “Qi” beïnvloedt, is in wezen Qigong. Acupunctuur is in deze dus eigenlijk ook een vorm van Qigong. Qigong betekent letterlijk het bedreven zijn (gong) in het omgaan met Qi (soms ook geschreven als Chi of meer Japans Ki). De oorspronkelijke betekenis van “Qi” is damp: de energie die ontstaat als water (Yin) en vuur (Yang) samenkomen.

Van de 3 stromingen die het leven in het China beïnvloedt hebben, namelijk het Confucianisme, het Taoïsme en het Boeddhisme, zijn het de laatste twee die vooral de Qigong hebben gevormd. Samen met inzichten uit de Traditionele Chinese Geneeskunde gaf vooral de Taoïstische natuurfilosofie een meditatieve een energetische fundering aan de technieken. Door intuïtieve observatie ontwikkelden de oude Taoïsten  een energieconcept dat zeer nauw aansluit bij de bevindingen van de moderne wetenschap (relativiteitstheorie, systeemdenken). Vanuit de Taoïstische zienswijze wordt energie gezien als een ongedifferentieerde vorm van energie: Wu-ji, een oerenergie waaruit alles ontstaat en ontstaan is. Deze basisenergie is steeds aanwezig en vormt de bron waaruit de energie voor het dagelijkse leven ontstaat.

Wanneer de potentie van deze energie zich differentieert in 2 polen (Yin en Yang), ontstaat de Qi. Door deze voortdurende beweging van Yin en Yang ontstaat alles steeds weer, in een proces van continue differentiatie. Dit energetisch concept wordt symbolisch ook wel weergegeven met de leer van de 5 elementen (water, hout, vuur, aarde, metaal) ook wel Wuxing genoemd en in de 8 Trigrammen (Pakua) uit de I Ching (het boek van veranderingen).

Door introspectieve, praktische en klinische ervaring is dit concept uitgegroeid tot een voor ons westerlingen belangrijk aanvullend therapeutisch model, dat de basis vormt van de Qigong, de drukpuntmassage (Shiatsu en Tuina), de acupunctuur en de hele Chinese geneeskunde.

Bewegingen (zowel innerlijk gevoeld en gevisualiseerd als uiterlijk waarneembaar), ademhaling en ontspanning (loslaten) vormen de basis van Qigong. Qigong werkt vanuit het bewustzijn in het hier-en-nu en gaat gepaard met het besef dat Wu-ji, de basisenergie, steeds “IS”, de eeuwig aanwezige bron van Energie en Stilte in onszelf.  Het “loslaten” dat de basis van dit bewustzijn vormt, brengt je niet alleen terug naar het hier-en-nu, maar schept tevens ruimte, evenwicht, harmonie en bewegingsmogelijkheden in je leven. Uiteindelijk leidt dit tot een goede lichamelijke, psychische en spirituele gezondheid, vanuit een goed geaard zijn. De ademhaling is een van de belangrijkste elementen van de Qi. Ademhaling blijft daarom een heel belangrijke rol vervullen in de Qigong en voedt onze levensenergie.

Veel mooie Qigong oefeningen te vinden op de website van centrum Well Een mooie serie is bijvoorbeeld de kraanvogel.

Verder is Qigong ook bijzonder boeiend voor het zakenleven, in het bedrijfsleven en binnen organisaties!

 © ORES 2007