Het Budwigpapje

In het midden van de vorige eeuw de vijftiger jaren heeft de Duitse biochemicus Budwig het zogenaamde Budwigpapje bedacht als het ideale ontbijt. In dit papje zitten veel goede elementen, zoals zwavelhoudende eiwitten (uit kwark), meervoudig onverzadigde vetten en ballaststoffen welke een positieve invloed hebben op de darmfunctie. Met name van de onverzadigde vetten is gebleken dat juist lijnzaadolie bijzonder goede eigenschappen heeft. Deze olie wordt in het lichaam omgezet tot bepaalde belangrijke stoffen, zoals onder andere prostaglandines, waarvan men vermoed dat ze kankerremmende eigenschappen kunnen hebben en bovendien ook ontstekingsremmende, pijnstillende en anti-allergische werkzaamheid bezitten.

 Er zijn vele varianten van het Budwig-papje, wij adviseren de volgende samenstelling op basis van smaak en inhoud:

 Mensen die geen zuivel verdragen kunnen overwegen alleen soja-yoghurt te gebruiken. Mensen die geen gluten verdragen, verdragen soms wel de tarwekiemen, anders kan dit vervangen worden door boekweitvlokken of rijstvlokken.

Meer info over Budwig op www.iocob.nl en onder dieeten.

ORES 2005