Pols- en enkelacupunctuur

Pols- en enkelacupunctuur (wrist and ankle acupuncture, WAA), is een onbekende vorm van acupunctuur, die goed ingezet kan worden bij chronische pijnklachten.

De pols- en enkelacupunctuur (PEA) gebruikt op de pols en op de enkel zes acupunctuur punten, die op een heel speciale wijze aangeprikt worden, namelijk erg oppervlakkig en de naald wordt dan onder de huid doorgeschoven. Het is een zinvolle methode bij o.a. de behandeling van chronische pijnsyndromen.

De methode is in Nederland erg onbekend, in het Instituut voor Neuroacupunctuur wordt deze methode ingezet bij de behandeling van complexe pijnklachten. IOCOB geeft voor acupuncturisten nascholing op dit gebied.

Origine

Prof. zhen-Xiang Zhang, grondlegger van de WAA, pols en enkelacupunctuurPols en enkelacupunctuur is aan het eind van de vorige eeuw ontwikkeld door Dr. Xinshu Zhang in het ziekenhuis van Shanghai. Hij noemde het Wrist Ankle Acupuncture (WAA).

In China is de PEA een afzonderlijke tak geworden aan de eeuwenoude boom van de Chinese acupunctuur en aspecten worden beschreven in diverse leerboeken. Terwijl de PEA in China bekend geworden is, is deze tak van acupunctuur vrijwel onbekend in het westen. Een van de beste indicaties waar PEA voor ontwikkeld is is de behandeling van chronische pijn.

 

Theorie van PEA

De theorie van PEA sluit aan bij de basis van de tradtionele Chinese acupunctuur van meridianen en acupunctuurpunten. Echter in tegenstelling tot de oude teksten is bij PEA het deqi gevoel niet noodzakelijk, integendeel ongewenst volgens de grondleggers. Er wordt gesteld dat elke sensatie van doofheid, zwaarte of pijn de effectiviteit van de PEA vermindert. Echter in de ervaring van de behandelaars van het Instituut voor Neuroacupunctuur in Soest voelen veel patiŽnten toch wel een gevoel van zwaarte in de arm na een behandeling. In tegensetelling met de Chinese acupunctuur worden de naalden heel oppervlakkig, parallel aan de huid ingebracht. Terwijl bij de Chinese acupunctuur men ervan uit gaat dat met oppervlakkig prikken ziektes van het zogenaamde Wei systeem kan behandelen en met diep prikken de ziektes van het Ying systeem, kan men met de oppervlakkige naalden van de PEA beide ziektesoorten behandelen, aldus de theorie van de PEA.De polspositie 5, JMKH

Terwijl in de traditionele Chinese acupunctuur het belangrijk is waar precies geprikt wordt, kan men bij de PEA iets afwijken van de insteekplaats, als men maar in de goede longitudinale lijnen de naalden inbrengt; zes verschillende lijnen op de pols en zes verschillende lijnen op de enkel.

Elke insteekplaats correleert met een zone op het lichaam, en via de lokalisatie van de symptomen kiest men de plaats waar de naald wordt gezet. Er is een insteek positie die ook ingezet kan worden voor allerlei psychische klachten, de zogenaamde lokalisatie 1 aan de pols. Ook slapeloosheid en angsten zijn daarmee te behandelen.

Combinatie technieken

PEA is een mooie methode om in te zetten, geÔsoleerd of in combinatie met andere technieken. De meest voor de hand liggende techniek is het toedienen van stroom op de naalden. Een andere techniek is het zetten van naalden in serie, achter elkaar aan, om de effecten te versterken. Ook kunnen de naalden in situ gehouden worden voor ongeveer een dag, net zoals ooracupunctuurnaalden, soort verblijfsnaalden dus. De naalden kunnen dan na het inbrengen afgeplakt worden met tape. Zo kan het therapeutische effect versterkt worden.

Specificiteit

De selectie van de punten is belangrijk. Bij frontale hoofdpijn is het bijvoorbeeld duidelijk dat een polsnaald op de zogenaamde positie 4 minder effectief is als een naald op positie 1. Meestal is bij de selectie van de juiste punten een snel effect op de klachten merkbaar.

Voordelen van de PEA

Er zijn een aantal voordelen van de PEA in vergelijking met de klassieke acupunctuur:

  • De techniek is relatief makkelijk en er hoeven maar 12 verschillende posities gememoreerd worden.
  • De plaatsen van inbrengen zijn op pols en enkel, en de patiŽnt hoeft zich dus niet te ontkleden.
  • De methode is veilig en er kunnen geen vitale structuren geraakt worden.
  • De behandeling geeft vaak direct effecten en vele symptomen reageren snel.
  • De patiŽnt kan bewegen terwijl de naalden op de plaats zitten.
  • Er zijn vele indicaties voor het inzetten van PEA naast chronische pijn.