ORES in Paravisie 2006

Door Karin Karsten werd ORES geïnterviewd, hier enkele fragmenten uit het interview, zoals Paravisie dat in de vroege lente van 2006 publiceerde:

Acupunctuuraalden en meditatie bij chronische pijn 

NEUROACUPUNCTUUR

 Neuroacupunctuur is een vorm van acupunctuur die wordt ingezet bij de behandeling van neurologische ziekten en chronische pijn. Arts-acupuncturisten Prof. dr. Jan Keppel Hesselink en Drs. David Kopsky behandelen in hun praktijk in Soest uiteenlopende pijnklachten. Mensen met ernstige pijnen die bij andere behandelmethodes geen baat vinden, komen bij hen terecht. Onder meer neurologen, neurochirurgen en revalidatieartsen verwijzen patiënten door. Neuro-acupunctuur maakt gebruik van uiteenlopende technieken, steeds kijkend naar wat op dat moment nodig is.

 Wat voor technieken gebruiken Jan Keppel Hesselink en David Kopsky onder meer? “Vaak zetten we de Japanse schedelacupunctuur in omdat we de ervaring hebben dat die een snel effect geeft”, vertellen de arts-acupuncturisten. “We gebruiken hierbij een minimaal aantal naalden die we oppervlakkig inbrengen. Bij de behandeling van ernstige pijnen is het soms zinvol om ook lage elektriciteit door de naalden te laten lopen (elektro-acupunctuur); dit intensiveert de behandeling. De Japanse schedelacupunctuur combineren we doorgaans met andere vormen. Bijvoorbeeld de traditionele Chinese vorm waarbij we de naalden in de meridianen prikken. Ook passen we segmentale acupunctuur toe, waarbij we naalden naast de ruggengraat plaatsen op de punten die via de segmenten in het ruggenmerg verbonden zijn met de aanwezige pijnplekken in het lichaam. Bij de toepassing farmacologische acupunctuur brengen we medicinale stoffen in de acu-punten in.” Zelf ontdekken en ontwikkelen de artsen overigens ook toepassingen die nog niet eerder bekend waren: “Onlangs hebben we die bevindingen in een Amerikaans topvakblad gepubliceerd. We kregen er enthousiaste reacties op van collega’s.”    

Stimulering

Wat er gebeurt als je bepaalde acupunctuurpunten prikt? David: “Een van de gangbare hypotheses is dat de hersenen stoffen gaan aanmaken die helpen bij het remmen van pijn. Net zoals mensen zich aan beperkende situaties aanpassen,  verzinnen ook de hersenen nieuwe strategieën om hiermee om te gaan. Neuroacupunctuur stimuleert de hersenen om sneller en meer pijnstillende stoffen of hormonen aan te maken.” Dit proces is allerminst zweverig. Jan: “Bij proeven waar bijvoorbeeld het dikke darmpunt 4 werd geprikt, kun je zien dat in de hersenenkernen die belangrijk zijn voor de pijnstilling, stoffen afgescheiden worden die pijnstillend werken (neurotransmitters)  De acupunctuur nodigt het lichaam dus uit om zijn eigen pijnstillende stoffen te maken. De toegenomen concentratie afgescheiden stoffen kun je meten en in beeld brengen. Je ziet dan dus daadwerkelijk de hersenactiviteit: pijnstillende kernen lichten op. Heel concreet. Als we overigens als check naast een pijnstillend punt prikken, zie je niets gebeuren.“       

In meditatie en naalden

“Het lijf is de basis van alles”, leggen de neuroacupuncturisten uit. “De kern van het probleem in de geneeskunde, is dat we er geen contact meer mee hebben. Als je dit lijfcontact als therapeut versterkt bij jezelf door vanuit meditatie te werken, draag je ‘t ook over op je patiënt, is onze ervaring. Een oud Soefi spreekwoord is: de mens wordt degene die hij denkt dat hij is. Genezing werkt op deze basis: dat de behandelaar en patiënt in die genezing geloven. Er samen er voor gaan. Kijken waar ze heen willen en dát doel centraal stellen.

Vanuit een ontspannen houding gericht op hoe het Nu is. In plaats van concentratie op beperkende gedachten als: het gevoel is even slecht, vorige jaar ging het veel beter, straks volgt misschien een leven in een rolstoel. Hoe wij mensen ondersteunen om deze denkpatronen los te laten en te focussen op genezing? Door hen uit te nodigen te mediteren. Mensen gaan bij ons in de naalden en meditatie. We begeleiden ze hiertoe met een aantal eenvoudige ontspanningsvormen.”

Aanvullende behandelvormen

“En we geven nu twee jaar onderwijs aan het AMC over wat aanvullende geneeswijzen als onder meer acupunctuur voor mensen kunnen doen”, vertellen de artsen.  “Studiemateriaal is nog in ontwikkeling. Deze hele onderwijsvorm staat in ons land feitelijk nog in de kinderschoenen. Elke universiteit zou eigenlijk een vakgroep Complementaire Geneeswijzen moeten hebben, en een eigen hoogleraar!. Zodat dokters hier in de toekomst meer over weten en gerichter kunnen verwijzen. Wij werken hier in Soest al wel samen met anesthesisten, neurologen en neurochirurgen. We voorzien elkaar van informatie over de patiënt, verwijzen aan elkaar door indien nodig.

Ook zijn we een samenwerkingsverband aangegaan met bewegingsexperts als onder meer fysiotherapeuten en manueel therapeuten. Voor bijvoorbeeld MS-patiënten en CVA patienten met loop- en bewegingsstoornissen hebben we samen een gecombineerde behandeling ontwikkeld. Daarbij worden spierversterkende oefeningen gegeven en aanwijzingen voor een betere balans plus diverse vormen van acupunctuur. In Nederland wordt nog weinig samengewerkt op deze manier. In het buitenland is dat veel gebruikelijker. En heb je in ziekenhuizen bijvoorbeeld aanvullende behandelvormen als Qi Gong en dergelijke.”